Ekstrawagancki bigos myśliwski
Do przygotowania tego bigosu potrzebne nam będą następujące składniki: 500 g kiszonej kapusty, 1 mała główka świeżej kapusty, 300-325 g karkówki z jelenia, 225 g kiełbasy z dziczyzny, 200 g boczku z dzika, 325 g tłustej wieprzowiny, 3 kwaśne jabłka, 10-11 liści laurowych, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 5 jagód jałowca, 1 butelka wytrawnego wina czerwonego, smalec do smażenia, 2 łyżki suszonego majeranku, 2150 ml wody, 2 pory, nieco ponad 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju, 4 łyżki miodu naturalnego, sól, mielony pieprz czarny.
Przygotowanie – na początek surowe mięsa, boczek i kiełbasę pokrójmy w grubszą kostkę. Jabłka rozetnijmy, usuńmy gniazda nasienne. W garnku o grubym dnie rozgrzejmy smalec. Zrumieńmy na nim pokrojone mięso. Dodajmy jabłka i przyprawy. Wlejmy czerwone wino. Duśmy do momentu, aż wyparuje około 70 procent płynu. Często mieszajmy, aby składniki nie przywarły do dna garnka. Kapustę świeżą poszatkujmy, kwaszoną pokrójmy. Obie kapusty wrzućmy do garnka z mięsem. Dolejmy trochę wody. Duśmy kilka godzin czasu, aż mięso będzie miękkie, a całość gęsta. Pory oczyśćmy, opłuczmy, drobno pokrójmy i podsmażmy na oleju. Potem wymieszajmy je z koncentratem. Smażmy dalej, a kiedy będą miękkie, przełóżmy do kapusty z mięsem. Dodajmy miód naturalny i majeranek. Ewentualnie bigos przyprawmy ponownie solą i pieprzem. Podawajmy z moskolami.
Oto przepis na moskole: 1 kg ziemniaków należy ugotować i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Wystudźmy. Do zimnych ziemniaków dodajmy około 2 i ½ szklanki kwaśnego mleka i 2 łyżki posiekanego majeranku. Przyprawmy solą i pieprzem. Wyróbmy. Z masy uformujmy grubsze kawałki. Potnijmy je w plasterki, lekko spłaszczmy je dłonią. Usmażmy na oleju.